Categorieën
Column

Wanneer puzzelstukjes op hun plaats beginnen te vallen

Wanneer puzzelstukjes op hun plaats beginnen te vallen

Woordenschat, lezen, spelling……het blijft een aandachtspunt. Met Stichting GelderVeste waren we het erover eens dat hier nog stappen in gemaakt konden worden. Flinke ook.
Meer kracht halen uit taal, zo ontstond Taalkracht. Meer tijd steken in spelling en lezen maar waar haal je die tijd vandaan? Het geven van een goed opgebouwde en effectieve instructie…Veel tijd, veel oefenen weinig vooruitgang. Corona tijd. Thuis lezen en oefenen. Dicteetjes lukken redelijk tot goed maar toepassen in een tekst is nog wel een ander verhaal. Dan ontstaat er iets.
Vanuit de onderbouw. Een verhaal, beleving als uitgangspunt. Nieuwsgierigheid koppelen aan herkenbare situaties van alledag. De leerkracht voelde het en zag het. ‘Zin in Lezen’ gaf de inspiratie. Methode werd aan de kant gelegd. De verbinding werd gezocht en gevonden. Zinvol bezig zijn met woorden en letters. En als je daar mee bezig bent wil je ook schrijven. Hoe weet je anders welk dier in welk hok moet? En de kippen en eieren van boer Boris moeten echt wel verzorgd worden. We lezen de brief, schrijven terug. Dat wat we doen
krijgt betekenis.
De leerkrachten van de midden- en bovenbouw ontgaat het niet. Zij zijn op hun beurt ook nieuwsgierig. Zoveel passie, zoveel beleving dat willen wij ook. Dus ook in contact met Tweemonds. ‘Zin in taal/lezen’. Hoe trots kun je als schoolleider zijn. Het blijkt een ontbrekend puzzelstukje. De energie waarmee het opgepakt en ingezet wordt. De
verbindende schakel tussen onderzoek doen en taal/lezen.
Vragen vragen vragen….. In zeer korte tijd wordt er vanuit passie en geloof dat we hier iets heel moois in handen hebben toegepast. De kinderen leren vragen te stellen. De leerkrachten stellen vragen aan de kinderen. Vanuit die nieuwsgierigheid worden chromebooks aan de kant gelegd en teksten en boeken gepakt. Lekker neuzen. Schrijven en
tekenen wat je ontdekt. Voor iedereen dat wat hem of haar interesseert. Hee wat bijzonder: ‘Er zijn dieren die zowel mannetje als vrouwtje tegelijk zijn’. “Oh ja? vertel eens, hoe zit dat?’.
Zo veel kinderen die moeite hadden met schrijven en daarom er ook niet aan wilden beginnen…. en dan….juf ik heb zelf een boek geschreven, thuis……nee….ja echt! Breng het mee, lees het maar voor. Uiteindelijk een boekendoospresentatie over zijn eigen boek!!
We hebben gekookt en schrijven nu een recept: woorden als ‘garde’ en ‘ingrediënten’ worden toegepast. Een kind vertelt enthousiast dat ze gisteren met een vriendje een smoothie heeft gemaakt. ‘We hebben het recept ook opgeschreven juf!’. Ik voel een warmte vanbinnen. Dit is toch waar het om gaat? Dit enthousiasme dat thuis doorgezet wordt. Niet omdat het moet maar omdat ze het willen. Zo breidt de lees en schrijftijd zich uit. Automatisch bij de verschillende vakken over de hele dag, op school en thuis. Verbinding en betrokkenheid.
Het vierveldenmodel, natuurlijk aandacht voor de techniek. Maar niet door deze voorop te zetten. Motivatie en betekenis/begrip krijgen meer kracht. Daarna schuiven techniek en woordenschat aan.

Anja Otten
Sccsschl 3.0
21-04-2021