Een talentenfeest met bubbels – Ivan Van Gucht
In deze laatste bijdrage in onze reeks ‘Kus de talenten wakker’ inspireren we je graag met een talentenverhaal aan de hand van enkele activiteiten uit de inspiratiebubbels[1]. In deze inspiratiesbubbels[2] vind je telkens 60 ideetjes om in de klas mee aan de slag te gaan. Er is ook aangeven op welk eiland de beschreven activiteit kan gesitueerd worden.
Ik gebruikte deze inspiratiekaarten naar aanleiding van een talentenfeest dat we in onze klas organiseerden. De kinderen kregen een aanbod van kaarten uit de inspiratiebubbels en konden kiezen wat ze wilden doen. Daarbij hadden de kinderen de keuze om alleen of in groepjes te werken. Ik liet ze volledig zelfstandig aan de slag gaan, om de verrassing voor zichzelf en voor mij als leerkracht te vrijwaren. Hieronder zie je een overzicht van welke kaarten en activiteiten aan bod zijn gekomen.
Muzische toiletten
Kinderen kozen voor het kaartje muzische toiletten en hingen aan de binnenkant van de deur van de toiletten (of op een ander plaats) een mooie afbeelding van een beroemd kunstwerk. Het werd al snel meer dan een afbeelding. Kinderen leefden zich uit in creatieve werkjes. De toiletten werden omgetoverd tot een verrassende muzische omgeving. Elke dag kwam er een nieuw werkje bij en heel de school was benieuwd naar wat het volgende kunstwerk zou zijn. Zo wekten ze ook bij andere kinderen van de school interesse op om hun muzische talenten te gaan ontdekken.
Geheimevriendjesdag
Daarnaast kozen kinderen voor een geheimevriendjesdag. Alle namen van de kinderen van de klas gingen in een doos. Elk kind trok een naam. Gedurende veertien dagen moest hij die klasgenoot verwennen. Iedereen hield de naam op zijn kaartje geheim en probeerde signalen op te vangen die hem of haar iets vertelden over wat de ander graag had. Vanuit zijn eigen talenten ging iedereen aan de slag om creatieve verwennerijen te bedenken: een tekening, een vriendschapsbandje, .. Natuurlijk spraken ze ook bondgenoten aan zodat de verwende klasgenoot niet snel in de gaten had wie het geheime vriendje was. Ze droegen mekaars boekentas, deelden een koek, speelden samen op de speelplaats, zijn extra vriendelijk met een gemeende goeiemorgen, …. Op het talentenfeest legden ze dan hun klasgenootje nog eens extra in de watten. Het was verbazend hoe creatief sommige kinderen uit de hoek kwamen. Het “ontdekken” van je vriendje was een bijzonder leuk, hartelijk en warm moment.
Voorlezen met een kamishibai
Jonas stelde de talenten van alle kinderen voor met een verhaal in een Kamishibai. Hij had goed nagedacht over zijn verhaal en er mooie prenten bijgemaakt. Zijn verhaal ging over de andere klasgenoten en de talenten die Jonas bij hen had gezien. Zij waren allen verrast hoe hij hun sterke kanten kon benoemen. Het talentenfeest had zijn start niet gemist. Meteen werd de positieve sfeer voor het feest gezet.
Powerpoint-karaoke
Sommige kinderen werkten een powerpoint-karaoke uit. Een deel van de groep maakt dan een powerpoint. De andere kinderen hebben deze niet vooraf gezien maar moeten daar nadien een presentatie bij geven en dus volop gaan improviseren. Heel leuk voor iedereen. Dat doen ze zo voor mekaar. Natuurlijk wilden de kinderen ook een fotoshoot met hun meester in hun presentatie. En al snel kwamen er ook zangfragmenten in en bij de de powerpoint. Op de uitlaatklepdag kwam zo menig zangtalent aan bod. Zo ontdekte ik dat Margot bijzonder mooi kon zingen en dat ik die muzische capaciteiten veel te weinig benutte gedurende het schooljaar.
Het talentenfeest
Op het einde van het talentenfeest kwam de fijnste verrassing. In het grootste geheim hadden alle leerlingen elk hun eigen favoriet muzieknummer gekozen en alles verzameld op één cd. Maar ook mijn lievelingsliedje hadden ze opgenomen in hun lijst. Hoe zijn ze daar achtergekomen? Hadden ze zich voorgedaan als geheime vriendjes voor mij die zich hadden verdiept in mijn interesses via gerichte observatie en bevraging van mijn omgeving? Het blijft een raadsel. Een erg prettig raadsel. En ik had er niets van gemerkt.
De betrokkenheid van de leerlingen bij dit talentenfeest was bijzonder hoog. Om van hun welbevinden nog maar te zwijgen. Vertrekken vanuit de talenten van de kinderen vernieuwt de onderlinge banden tussen de kinderen. Ze leren elkaar op een andere manier kennen en oefenen samen zoveel verschillende vaardigheden. Het inspireert om nog meer van de kinderen te laten komen, hun mogelijkheden te verkennen en in te zetten en nog meer uit hen te halen.
[1] Bakkers, E.(red),Fontaine, M., Heylen, L. & Vanhoutte, T., (2010), Inspiratiebubbels, 60 bruisende ideeën voor talentontwikkeling, Leuven, Cegopublishers.
[2] Er zijn twee aparte reeksen van telkens 60 inspiratiebubbels (Inspiratiebubbels1, 2010 en inspiratiebubbels 2, 2012) verschenen. Deze inspiratiebubbels zijn niet meer verkrijgbaar maar in Cego- vormingen over talenten worden deze bubbels nog beschikbaar gesteld voor scholen.